2021-2022 Bahar Yarıyılı Tek Ders sınavları ve Ek Ders Sınavları Duyurusu

01-07-2022

 

Azami Sürelerin Uygulanmasına İlişkin aşağıda yer alan esaslar çerçevesinde, 2021-2022 Bahar Yarıyılı sonu itibariyle azami süresi dolan öğrencilerimize yönelik olarak ilan edilen sınav takvimi aşağıdadır.

SINAV TAKVİMİ

 

Son başvuru

Sınavlar

Sonuçların ilanı

TEK Ders Sınavları

7 Temmuz 2022

21-22 Temmuz 2022

24 Temmuz 2022

Teorik Dersler/1.Ek Sınav Hakkı

7 Temmuz 2022

21-22 Temmuz 2022

24 Temmuz 2022

Teorik Dersler/2.Ek sınav Hakkı

30 Temmuz 2022

8 Ağustos 2022

10 Ağustos 2022

TEK Ders Sınavları (Staj/Yaz Okulu sonrası)

5 Eylül 2022

15 Eylül 2022

19 Eylül 2022

 

26/11/2014 tarih 29187 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6569 Sayılı Kanunun 28’inci Maddesi gereğince değişiklik yapılan 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü Maddesi (c) Fıkrası ile bu doğrultuda Üniversitemiz Senatosunun 27/02/2018 tarihli ve 482/10 sayılı kararı ve bazı maddelerde 08/10/2021 tarih ve 591/02 sayılı Senatomuz kararındaki değişiklikler sonucunda belirlenen “Azami Süreler Sonunda Yapılacak İşlemlere İlişkin Uygulama Esasları” çerçevesinde;

Öğrencilerin, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için ders kaydı yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın, ön lisans programlarını 4 yıl, 4 yıllık lisans programlarını 7 yıl, 5 yıllık lisans programlarını 8 yıl, 6 yıllık lisans programlarını 9 yıl içine tamamlamaları gerekmektedir.

 Azami sürelerin başlangıç tarihi ile ilgili olarak; 

  • Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 15.07.2015 tarihli kararı uyarınca 26.11.2014 tarihi itibariyle üniversitemizde kayıtlı tüm öğrencilerinin azami süre başlangıç tarihi olarak 2014-2015 güz yarıyılı esas alınacaktır.
  • 11.2014 tarihinden sonra af kanunları ile kayıt yaptıran öğrencilerin azami sürelerinin başlangıç tarihi olarak derslere başlamaları gereken tarih esas alınacaktır.
  • 11.2014 tarihinden sonra yatay geçiş suretiyle kayıt yaptıran öğrencilerin intibak ettirildikleri sınıf dikkate alınarak eski öğrenim süreleri (2014-2015 güz yarıyılından önceki süreleri hariç) azami süreden sayılacak, süre hesabı ilgili mevzuat ve Üniversitemiz Muafiyet ve İntibak Yönergesi hükümlerine göre yapılacaktır.
  • Yabancı dil hazırlık sınıfında geçirilen süre programın azami öğrenim süresinden sayılmaz.
  • Öğrencinin ders kaydı yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın, her dönemi azami öğrenim süresinden sayılır.
  • Kayıt dondurmalar öğrenim süresinden sayılmaz.
  • Yaz okulunda geçen süre öğrenim süresinden sayılmaz.
  • Yatay ve dikey geçiş ile gelen öğrencilerin kurumumuzda yapılan intibak çerçevesinde, intibak yılı esas alınarak süresi hesaplanır.
  • Merkezi yerleştirme puanıyla eğitim gördüğü programdan farklı bir programa yatay geçiş yapan öğrencilerin azami öğrenim süreleri, programın azami süresinden kabul edildiği sınıf çıkartılarak hesaplanır.

 Azami süre sonunda yapılacak işlemler

  • Takip ettiği öğretim programında öngörülen derslerden hiç almadığı toplam ders sayısı (ders planında bulunan ve öğrencinin alması gereken tüm uygulamalı stüdyo dersleri ve stajlar dâhil olmak üzere) 6 (altı) ve daha fazla olan öğrencilere “proje ve uygulamalı dersler ve/veya yarıyılsonu/yılsonu sınavı yapılmayan dersler” dışında, devamsızlık dahil başarısız olduğu dersler için 2 (iki) ek sınav hakkı verilir ve yönetim kurulunca belirtilen takvim doğrultusunda uygulanır. Öğrenci daha önce almadığı dersler için sınav hakkı talep edemez.
  • Teorik dersler için ek sınav  hakları her öğrenci için, azami süresinin dolduğu yarıyılın sonunda verilir. Her yarıyıl sonunda Kayıt yenileme dönemi başlamadan önce Fakülte Yönetim Kurulu’nca sınav takvimi oluşturulur; Fakülte resmi web sayfasında duyurulur. Öğrencilerin sınav hakkından yararlanabilmesi için dilekçe ile başvurması ve talep etmesi gereklidir. Başvuru tarihlerine kadar gelen öğrenci dilekçeleri çerçevesinde sınavlar belirlenir, sınav hakkı olan öğrenciler için, tarih, yer ve saat bilgisi ayrıca ilan edilir. Azami öğrenim süresi sonunda ek sınavlara girmeyen öğrenciler, ek sınav haklarını kullanmış sayılırlar ve öğrencilere bu hak bir daha verilmez.
  • Öğrencilerin her iki sınavdan birer kez yararlanma hakları vardır. Söz konusu sınavlar için mazeret sınavı yapılmaz.
  • Öğrenciler bu iki ek sınav hakkından bir defa yararlanabilir. Belirtilen takvim dışında yapılan başvurular dikkate alınmaz.
  • Ek sınav hakkından yararlanmak için başvuru yapan ancak belirlenen tarihte sınavlara girmeyen öğrenciler sınav hakkını kullanmış sayılırlar.
  • Azami öğrenim süreleri sonunda yapılan ek sınavların değerlendirilmesinde yıl içi sınavları dikkate alınmaz, öğrencinin girdiği ek sınav sonucu aldığı not başarı notudur. Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Mimarlık Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları uyarınca asgari geçme notunu (60) sağlayan öğrenciler o dersi başarmış sayılır.
  • Ek sınav  sonucuna  göre  sınavına  girdikleri  dersi  başaran  öğrenciler,  not yükseltmek amacıyla aynı dersin 2.Ek sınavına giremezler, ancak başarısız oldukları ders için 2.Ek sınav hakkını kullanabilirler.
  • Üniversitemiz Uygulama Esasları Madde 3’te “Proje ve uygulamalı dersler ve/veya yarıyılsonu/yılsonu sınavı yapılmayan dersler” (ayrıntılı liste ektedir*) için 2 ek sınav hakkı yerine yapılması beklenen “iki ek sınav yerine geçecek uygulamalar” 05.01.2022 tarihli Fakülte Kurul Kararı doğrultusunda öğrencinin başvuru dilekçesi doğrultusunda belirlenir. Öğrenci daha önce almadığı dersler için sınav hakkı talep edemez.

Öğrenci, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından ilgili derse ve öğretim üyesine atanacak olup, kayıtlanmadan bir dönem boyunca uygulamalı dersi takip edecektir. Aldığı derslere ilişkin tüm gereklilikleri yerine getirmesi, değerlendirme kriterlerini sağlayarak başarması beklenmektedir. Ders çakışmaları durumunda, devam muafiyeti aranmayacaktır ancak uygulamalı dersin bilgi paketinde ya da dönem başında öğretim üyesi tarafından öğrencilere iletilen föyde yer alan her türlü koşulun (proje kritikleri, quizler, jüriler, sunum, ödev, proje vb. her türlü teslim gibi) takibi ve koordinasyonu öğrencinin sorumluluğundadır. Derse ilişkin değerlendirme kriterleri çerçevesinde öğrencinin başarı durumu, dönem sonunda atandığı öğretim üyesinin yazılı değerlendirmesinin Fakülte Yönetim Kurulu’na iletilmesinin ardından değerlendirilecektir. Öğrencinin başarısız olması durumunda, Fakülte Kurulumuzun 10.07.2019, 3/1 sayılı kararı çerçevesinde geçerli bir yaz okulu (Fakültemiz Bölümlerinin taban puanından daha yüksek puanlı bir üniversitede, Vakıf üniversiteleri hariç), ikinci hak yerine geçebilecektir.

Öğrencilerin bu uygulamadan yararlanabilmesi için dilekçe ile başvurması ve dersleri belirterek talep etmesi gereklidir. Açıklanan takvimde, teorik dersler için yapılan iki ek sınav hakkı sonrasında, belirtilen başvuru tarihleri içinde gelen öğrenci dilekçeleri incelenerek, öğrenciler Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile ilgili derse ve öğretim üyesine kayıt haftasında atanacaktır.

  • Öğrencinin transkriptinde 240 AKTS’yi tamamlayacak sayıda almakla yükümlü olduğu seçmeli dersler de kapsam dahilindedir. Eğer öğrenci daha önce seçmeli derslerden bir ya da birkaçını almadıysa, seçmeli derslerden istediklerinden (gereken sayı ölçüsünde) ek sınav hakkı talep edebilir. Eğer daha önce almış ve kalmış olduğu seçmeliler var ise, bunlardan ek sınav hakkı talep etmelidir. Transkriptinde almış ve kalmış olduğu seçmeliler varsa ancak bunlar 240 AKTS üzerinde ekstra ise dilekçeyle bunları sildirmesi gerekmektedir.
  • Azami öğrenim süreleri sonunda yapılan ek sınavlar sonunda (ve bir dönem boyunca proje alma talebinde bulundu ise, bahar yarıyılı sonunda) toplam başarması gereken ders sayısı 6 (altı) ve daha fazla olan öğrencilerin kayıtları silinir.
  • Ek sınavlar sonunda hiç almadığı ve başarısız olduğu toplam ders sayısını 5 (beş) derse indiren öğrencilere üç yarıyıl, ek sınav hakkını kullanmadan 5 (beş) ve daha az başarısız dersi olan öğrencilere dört yarıyıl ek süre verilir. Bu öğrenciler kayıtlı oldukları program için belirlenen katkı payı/öğrenim ücretlerini ödemeye devam ederek her dönem kayıt yenilerler.
  • Ek süre sonunda, daha önce varsa ek sınav hakkı kullanmadığı dersler için tekrar ek sınav hakkı verilir. Bunlar sonrasında sorumlu ve başarısız olduğu ders sayısı 1 (bir)’den fazla olan öğrencilerin kayıtları silinir. Tek dersten başarısız olanlara bu dersten sınırsız sınav hakkı verilir. Mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldığı hâlde mezuniyet için gerekli not ortalamasını (2.0) sağlayamayan öğrenciler bu kapsamda değerlendirilmez. Bu öğrencilere de not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı verilir. Bu durumdaki öğrenciler, sorumlu oldukları derslerin sınavlarına, dersin öğretim planlarında yer aldığı dönemde girerler. Öğretim planlarında yer almayan derslerin sınav tarihleri öğrencinin talebi çerçevesinde Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
  • Sınırsız sınav hakkı tanınan öğrenciler, sınavına girmek istedikleri derslere, diğer öğrenciler ile birlikte dönem ders kaydı yenileme tarihlerinde kayıtlanırlar ancak bu öğrencilerden derslere devam şartı aranmaz (uygulamalı dersler ve daha önce alınmamış dersler bu kapsamın dışındadır), öğrenci dersin sınavlarına katılmak ve Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve Mimarlık Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları uyarınca başarı şartlarını yerine getirmekle yükümlüdür.
  • Bir dersten sınırsız sınav hakkı kullanma durumuna gelen öğrenciler, katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler. Ancak bu öğrenciler sınav hakları dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Mali yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrenciler sınavlara alınmaz ve sınava girmemiş (sınırsız sınav hakkını kullanmamış) sayılırlar.
  • Kayıt yenileyip yenilemediğine bakılmaksızın, açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenciler sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve kayıtları silinir.
  • Tüm sınavlarda ilişkin olarak, Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri ile Mimarlık Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları geçerlidir.
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri gereğince kayıt silme işlemleri Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.

 Diğer Konular :

 

“Proje ve uygulamalı dersler ve/veya yarıyılsonu/yılsonu sınavı yapılmayan dersler” (ders kodları 2021-2022 Yarıyılından itibaren geçerlidir, geçmiş yıllarda kodlara dair farklılıklar olabilir)

Mimarlık Bölümü için,

MİM 1507 Temel Tasarım, MİM 1502 Mimari Tasarıma Giriş, MİM 2505 Mimari Tasarım I, MİM 2502 Mimari Tasarım II, MİM 2704 Koruma Projesi I, MİM 3503 Mimari Tasarım III, MİM 3504 Mimari Tasarım IV, MİM 3703 Koruma Projesi II, MİM 3602 Yapı Uygulama Projesi, MİM 4503 Mimari Tasarım V, MİM 4506 Mimari Tasarım VI, MİM 4011 Şantiye Stajı, Mim 4012 Büro Stajı

*Ölçme Stajı ve Rölöve Stajı 2021-2022 Güz Yarıyılı itibariyle öğretim planından kaldırıldığı için bu stajları daha önce almamış, ya da alarak kalmış olan öğrencilerimiz,

Ölçme Stajı için MİM 2616 Mimarlıkta Ölçme Bilgisi (daha önce Ölçme Bilgisi dersini almış ve başarmış olsalar dahi) dersinden ek sınav hakkı talep edeceklerdir.

Rölöve Stajı için MİM 2704 Koruma Projesi I için dönem boyu ders takip hakkı talep edeceklerdir.

 

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü için,

PLN 1111 Temel Tasarım, PLN 1112 Mekan ve Tasarım, PLN 2111 Şehir Planlama Projesi I, PLN 2112 Şehir Planlama Projesi II, PLN 3111 Şehir Planlama Projesi III, PLN 3112 Şehir Planlama Projesi IV, PLN 4121 Şehir Planlama Projesi V, PLN 4122 Şehir Planlama Projesi VI, PLN 3996 Planlama Büro Stajı

** Stajlar 2022-2023 Güz Yarıyılı kayıt dönemi öncesinde öğrenci tarafından tamamlanacak dış stajlar olup, gerekli evrakların sayfamızdan takip edilerek ilgili bölümlerin Staj Komisyonu Başkanlıklarına dilkeçe ile başvurularak yapılması gerekmektedir.

 

 


Font Boyutunu Değiştir
Kontrast